DEDEMAN HOTELS & RESORT INTERNATIONAL

Dülük Antik Kenti ve Mitras Tapınağı

Dülük Antik Kenti ve Mitras Tapınağı

Dülük Mahallesi Şehitkamil

Dülük Antik Kenti ve Mitras Tapınağı

Bilinen ilk yerleşimi 600.000 yıl öncesine tarihlenen Dülük, “Antik Kent” ve “Kutsal Alan” olmak üzere iki ayrı alan üzerine konumlanmaktadır. Antik yerleşim, Dülük Köyü’nün kuzey bitişiğindeki Keber Tepesive çevresinde toprak altındadır. Kutsal alan ise Dülük Köyü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde, Dülük Baba Tepesi'nde yer almaktadır.

Dülük’te Keber Tepesi’nde yapılan bilimsel kazılarda Alt Paleolitik Dönem'e ait çakmaktaşı aletler ve bu aletlerin yapıldığı atölyeler ve barınma için kullanılan “Şarklı Mağara” bulunmuştur. Bu bulgular neticesinde, Dülük’ün dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu düşünülmektedir.

Dülük, sadece kent tarihi açısından değil dinler tarihi açısından da oldukça önemli bir yerdir. Zira zamanında Dülük, TeşupZeus ve Jupiter Dolichenus inançlarının kült merkezi olmuştur. Roma tanrısı Jüpiter Dolichenus’un anayurdu olarak Komagene sınırlarını aşan bir üne sahip Dülük’te ayrıca Mithrainancı da mevcuttu.

Dülük Mitras Tapınağı, Anadolu’da bulunan Mitras Yeraltı Tapınaklarının en büyüğüdür.

Dülük Antik Kenti’nde çok sayıda kayaya oyulmuş oda mezarı  mevcuttur. Mezarların içerisinde, dini ve mitolojik konulu kabartmaları olan lahitler bulunmaktadır.

Dülük Kenti, Hititler'den beri süregelen kutsal şehir konumunu Bizans Dönemi'nde Başpiskoposluk ünvanıyla devam ettirmiştir. Başpiskoposluğun 7'inci yüzyılda Zeugma’ya taşınmasıyla birlikte dini merkez konumunu kaybetmiştir.

Antik Dülük Kenti ve günümüzdeki Dülük Köyü, geleneksel kesme taştan evleri, tarihi camisi, kaya mezarları ve kiliseleri ile ziyaretçilerine tarihin derinliklerine inerken hem mimari hem de doğal güzellikleri görebilecekleri keyifli bir gezi fırsatı sunar.

HEMEN GİT